• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Літературне свято «Свіча, запалена від серця»

Літературне свято «Свіча, запалена від серця»

2015-03-05

/Files/images/DSCF4828.jpg

І вам слава, сині гори, кригою окуті.

І вам, лицарі великі,

Богом не забуті.

Борітеся -- поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая.

Святе, пророче й безсмертне Шевченкове Слово. Вільне, як і вільний народ, що дав світу такого генія. Понад двісті років минуло від тоді, як Тарас мріяв про волю, про світле життя свого народу, добробут кожної родини. І митець вірив своїм мріям, а ми, нащадки його, віримо його Слову, черпаємо наснагу для творчості, роздумів про долю світу й призначення людини на землі.

Наскільки актуальною є творчість Шевченка тепер! Минуло більше року, як від кулі снайпера одним із перших поклав свою голову на вівтар Духу Свободи національний герой, вірменин С. Нігоян. Був убитий, бо читав Шевченка. Боялися його колись і затремтіли перед його зброєю й тепер: знають, що важко здолати народ, який має таких синів, котрі виховувалися на волелюбній поезії Тараса.

Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

Саме під таким гаслом пройшло у Хотинській ЗОШ І-ІІІст. літературне свято «Свіча, запалена від серця», приурочене життєвій і творчій долі великого Кобзаря. Під звуки композиції О. Осадчого «Шлях до Тараса» учениця 8 класу А. Жемга читала вірш Л. Пшеничної «На іменини», а дівчатка 5 класу в українських костюмах, зі свічечками в руках повільно заходили на сцену. Гордо й велично звучало Шевченкове Слово. Тяжку долю малого Тараса показали учні 6 і 8 класів в інсценізації уривка з поеми Федора Пантова «Малий Тарас». У сценічних костюмах на святі були присутні Шевченкові героїні, жінки-страдниці: Ганна, Катерина, Лілея, Марія, Причинна…

А учні 9 класу взяли участь у літературному конкурсі знавців життя і творчості Т. Шевченка « Вогонь поезії не згас». Клас поділився на дві команди – «Тополя» (капітан О. Климчук) і «Прометей» (капітан А.Сидорчук). Протягом тижня дев᾿ятикласники опрацьовували більше сорока питань, що стосувалися життя і творчості Кобзаря, вчилися виразно читати поезію Шевченка, готували емблеми, захист, представлення, проводили дослідження мистецької спадщини Шевченка-художника, а також презентували світову славу українця --- 1384 пам᾿ятники непохитному борцю за волю! Обидві команди виписали із «Кобзаря» понад 200 крилатих висловів, які були, є і будуть заповітом українському народу. Перемогу виборола команда «Тополя».

Стихли пристрасті конкурсу. Кожен відкрив для себе свого Шевченка -- духовно багатого й національно свідомого, усвідомив велич прометеєвого духу, силу могутнього таланту незабутнього і вселюдського Тараса. І всіх учасників свята об᾿єднав голос великого Пророка в безсмертному «Заповіті»:

І мене в сім᾿ї великій,

В сім᾿ї вольній, новій,

Не забудьте пом᾿янути

Незлим тихим словом.

О. Мельник

Кiлькiсть переглядiв: 287

Коментарi