Вплив наркотиків на організм людини

При вживанні наркотиків розвивається наркоманія – захворювання, при якому психічний і фізичний стан людини, її самопочуття й настрій цілком залежать від наявності в організмі наркотика. За його відсутності розвивається синдром відміни (абстиненція) – дуже важкий стан, який супроводжується судомами, сильним болем у м’язах і внутрішніх органах.

Наркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності. У зв’язку з фізіологічними особливостями організму в підлітків дуже швидко розвивається наркотична залежність (значно швидше, ніж у дорослих). Відомі випадки, коли перші експерименти з наркотиками закінчувалися смертю.

Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, оскільки вірус може передаватися через кров (при використанні одного шприца для ін’єкцій декількома людьми), а наркотики призводять до втрати контролю над поведінкою, адже вони сильно впливають на роботу головного мозку, нервову систему і разом з цим – на самоконтроль. Під дією наркотиків нервові клітини просто згорають. Різко знижується захисна реакція організму.

Багаторазове проколювання вен може призводити до утворення тромбів і рубців. Коли тромби відриваються й потрапляють до кровообігу, а відтак до серця й легенів, може настати смерть – тромб закриває доступ крові до життєво важливих органів. Бактерії, потрапляючи з нечистої голки до кровообігу, циркулюють по всьому організму й відкладаються на серцевих клапанах, призводячи до серйозного захворювання – "бактеріального ендокардиту”, для якого характерні такі симптоми як жар, слабкість, серцева недостатність. Мікроби з нестерильної голки можуть призвести також до абсцесу мозку, симптомами якого є сильний жар і конвульсії. У жінок, котрі вживають наркотики під час вагітності, можуть народитися мертві діти або ж діти з дуже серйозними вадами: клишоногістю, відсутністю кінцівок, розщепленим піднебінням, "заячою губою”, дефектами внутрішніх органів.

При вживанні наркотиків різко погіршуються пам’ять, здатність до логічного мислення, засвоювання нової інформації, зосередження. Глибоко деформується особистість людини, розвиваються серйозні психічні захворювання. Процес деградації особистості дуже швидкий. У 30-40 років наркомани і виглядають, і почуваються, і поводять себе, як старі.

Чим небезпечні наркотики?

Вони змінюють свідомість людини і руйнують її пам’ять, інтелект, пригнічують відчуття й емоції, також викликають сильну психологічну й фізичну залежність, їх уживання пов’язане зі смертельними випадками. Крім того, вживання ін’єкційних наркотиків значно підвищує ризик ВІЛ-інфікування.

Чим приваблюють людей, аби ті почали вживати наркотики? Які міфи найпоширеніші?

Люди, що розповсюджують наркотики, діють, як справжні рекламні агенти, і переконують своїх потенційних клієнтів у привабливості наркотиків:

· · будеш довго танцювати, не відчуваючи втоми;

· · відчуєш кайф, "подивишся мультики”;

· · це вирішить твої проблеми, зменшить тривожність;

· · вживання наркотиків – твоя власна справа;

· · у житті все треба спробувати...

Але вони безсоромно обманюють вас, а можливо, і себе! Тому насправді:

· втому ти відчуєш вранці, коли не зможеш підвестися з ліжка, а почуватимешся, як побитий собака;

· · так званий "кайф” відчувають не з першого, а часто – навіть не з другого разу, тому що цьому стану новачка мають навчити "досвідчені” друзі.

· · уживання наркотика не вирішує проблем, це просто дезертирство від справжнього життя, коли треба на свіжу голову мобілізувати себе та вирішити проблему без дурману;

· · це тільки здається, що вживання наркотиків – твоя особиста справа: важко собі уявити, скільки клопоту ти спричиниш родичам і друзям.

У житті є багато можливостей відчути і побачити цікаве і нове, але для тих, хто спробував наркотики, на цьому всі відчуття і закінчуються.

Адміністративна відповідальність неповнолітніх

Одним з різновидів юридичної відповідальності є адміністративна відповідальність, що полягає у застосуванні до особи, яка вчинила адміністративний проступок, певного заходу – адміністративного стягнення.

Адміністративна відповідальність урегульована нормами адміністративного права, в яких наводиться повний перелік адміністративних проступків, адміністративних стягнень і органів, уповноважених застосувати їх.

Суб’єктами адміністративних правопорушень є фізичні особи – громадяни і посадові особи. Серед суб’єктів адміністративних правопорушень вирізняються так звані спеціальні суб’єкти, а саме такі, які мають певні особливості щодо вчинення окремих адміністративних правопорушень або не несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах.

До них належать , зокрема, неповнолітні, тобто усі особи у віці до 18-ти років. Чинне законодавство України осіб, які не досягли 14-го віку , називає малолітніми, а осіб у віці від 14-ти до 18-ти років – неповнолітніми.

Кодексом України про адміністративні правопорушення встановлено, що до адміністративної відповідальності притягуються особи, яким на момент скоєння правопорушення виповнилось 16 років. Справи про такі правопорушення уповноважені розглядати районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді).

Згідно із ст. 13 КпАП України до осіб віком 16-18 років , які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються відповідні заходи впливу. Адміністративна відповідальність неповнолітнього може настати тільки тоді, коли 16 років йому виповнилось саме до моменту вчинення протиправного діяння, а не до вирішення питання про притягнення його до адміністративної відповідальності.

У разі вчинення особами віком від 16-ти до 18-ти років адміністративних правопорушень, передбачених статтями 44, 51, 121-127, частинами першою, другою і третьою статті 130, статтею 139, частиною другою статті 156, статтями 173, 174, 185, 190-195 КпАП України , вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах. З урахуванням характеру вчиненого правопорушення та особи правопорушника до зазначених осіб (за винятком осіб, які вчинили правопорушення, передбачені статтею 185) можуть бути застосовані заходи впливу, передбачені статтею 24-1 цього Кодексу, а саме:

- зобов’язання публічно або в іншій формі вибачитись перед потерпілим;

- попередження;

- догана або сувора догана;

- передання неповнолітнього під нагляд батькам або особам , які їх замінюють , або під нагляд педагогічному колективу чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Слід зазначити, що скоєння адміністративного проступку неповнолітнім є обставиною, що пом’якшує відповідальність ( ст. 34 КпАП України). Пояснюється це тим, що неповнолітні загалом не мають стійкої психіки, достатнього життєвого досвіду, не завжди усвідомлюють шкоду від заподіяного, легко піддаються впливу інших осіб, особливо старших за віком , що часто стають організаторами або підбурювачами правопорушень; враховується також, що неповнолітні легко піддаються виховному впливу і можуть виправитись без застосування до них жорстких заходів адміністративного стягнення.

Шкідливість алкоголю

Є наркотик, котрий завдає людям багато зла та горя, ламає долі, життя, позбавляє радості та розуму. Це алкоголь. З давніх-давен алкоголь називають викрадачем розуму. Як стверджують учені, про п'янкі властивості спиртних виробів людям було відомо вже близько 10 тис. років тому. Історія не зберегла для нащадків ім'я першої людини, яка відкрила для світу алкоголь. Однак археологічні дослідження переконливо показують, що п'янкі властивості алкоголю були відомі людям ще в часи первісного суспільства. Винахідники спирту, ймовірно, були настільки вражені його незвичайними властивостями, що дали йому поетичну назву "алкоголь" ("ніжний", "благородний"). Деякі алхіміки охрестили його "вогненною водою" та "водою життя" ("аква віта"), позаяк людина після вживання алкоголю набувала відчуття молодості, здоров'я, ставала веселою, рухливою. Однак, незабаром прийшло розчарування - "вода життя" зле пожартувала з людиною: свідомість її виявилась задурманеною, а блаженство не справжнім, уявним. І тоді вчені та лікарі перейменували алкоголь в "аква мартіс", тобто "вода смерті".

Вживання алкоголю докорінно змінює поведінку людини. Механізм дії алкоголю до примітивності простий. Вжитий етанол, надходячи в кору головного мозку, в першу чергу пригнічує центри, які відповідають за виявлення почуттів: сердечність, доброту, правдивість, талант. Зате кожний ковток алкоголю неначе відкриває шлюзи тих ланок головного мозку, які зберігають наші ниці устремління: брехня, брутальність, цинізм, підлість, хамство, егоїзм.

Для питущих підлітків характерні зазнайство, зарозумілість, безцеремонність, зухвалість, вихваляння, які легко змінюються пригніченістю, безпорадністю та пасивною покорою. їм важко прогнозувати події, вони втрачають здатність реагувати на стимули та покарання, живуть одним днем. У них спостерігається зайва балакучість, перебільшена самооцінка.

Згубний вплив алкоголю на підлітків особливо небезпечний тим, що незміцнілий організм швидко звикає до нього. Недаремно народна мудрість стверджує: "Посієш звичку, пожнеш характер, посієш характер - пожнеш долю".

У підлітків, які зловживають алкоголем, спостерігаються різноманітні розлади, переважно емоційній та вольовій сфері. Так у них падає громадська активність, згасають трудові навички, страждає здорове честолюбство, знижуються моральні якості.

На перший план виступають такі емоційні порушення, як грубість, запальність, недбалість, безініціативність. Підлітки стають неуважними до близьких, а часом і жорстокими, у стосунках з друзями - нещирими, холодними, замкнутими та недовірливими. Невимушено вони почуваються тільки в "своєму колі".

Чим приваблює алкоголь? Часто чуємо: "Вип'ємо - зігріємося", "вип'ємо для сміливості". Він збуджує, підбадьорює, змінює самопочуття, робить бесіду жвавою і невимушеною, що характерно для товариства молодих людей.

Відчуття бадьорості та веселощів, як правило, змінюється кволістю, сонливістю, пригніченістю. Координація рухів буває настільки порушена, що не дає змоги йти прямою лінією. Язик стає неповоротким, мова - надмірно голосною, невиразною, що пов'язано із зниженням слуху в цей час. П'яний відчуває труднощі при доборі слів, окремі слова і фрази повторює по кілька разів. Ось вам тільки для "настрою".

Алкогольне сп'яніння — одна з найчастіших причин раптової смерті. Судові медики зазначають, що серед замерзлих сліди алкоголю виявляються у 82 % випадків, серед утоплених - у кожного другого.

Під впливом алкоголю поступово руйнується весь організм людини, порушується ритмічність і узгоджена діяльність всіх його систем. Під впливом алкоголю розвивається цироз печінки, хворобливо реагує на алкоголь і серце людини, страждають нирки, змінюється склад крові.

Кримінальна відповідальність неповнолітніх

Відповідальність неповнолітніх, тобто осіб, які не досягли 18-річного віку, передбачена кримінальним, адміністративним та іншим законодавством. Так, кримінальній відповідальності підлягають особи, які до вчинення злочину досягли віку 16 років (ч. 1 ст. 22 Кримінального кодексу України, далі - КК). Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності.

Закон також (ч. 2 ст. 22 КК України) передбачає і знижений вік кримінальної відповідальності. Йдеться про осіб у віці від 14 до 16 років. Ці особи підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів, як: вбивство (ст.ст. 115-117 КК), умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121, частина третя статтей 345, 346, 350, 377, 398), зґвалтування (ст. 152), хуліганство (ст. 296) та інші. Зниження віку кримінальної відповідальності законодавець обумовив перш за все тим, що особа уже в 14-річному віці усвідомлює суспільну небезпечність і протиправність злочинів, які вказані в ч. 2 ст. 22 КК . Крім того, серед підлітків ці злочини досить поширені, і більшість з них тяжкі, представляють підвищену суспільну небезпечність.

Особи у віці від 11 до 14 років не можуть бути суб’єктами злочину, оскільки не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність. Проте, ч. 2 ст. 97 КК визначає, що до цих осіб все ж таки можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру з дотриманням таких умов:

по-перше, неповнолітньому виповнилось 11 років;

по-друге, ця особа вчинила діяння, що підпадає під ознаки злочину, передбаченого особливою частиною КК.

Згідно ст. 105 КК неповнолітній, який вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнений судом від покарання, якщо буде визнано, що внаслідок щирого розкаяння та подальшої бездоганної поведінки він на момент постановлення вироку не потребує застосування покарання.

У цьому разі суд застосовує до неповнолітнього такі примусові заходи виховного характеру:

1) застереження; 2) обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; 3) передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання;

4) покладення на неповнолітнього, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків; 5) направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років. Відповідно до ст. 98 КК, до неповнолітніх застосовуються лише такі основні види покарань:

1. Штраф

2. Громадські роботи

3. Виправні роботи

4. Арешт

5. Позбавлення волі на певний строк.

Отже, відносно неповнолітніх не можуть застосовуватися: конфіскація майна, обмеження волі, довічне позбавлення волі, позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, службові обмеження для військово службовців, тримання в дисциплінарному батальйоні.

Шановні учителі, учні, батьки!!!!!!

Радивилівський РВ УМВС України в Рівненській області повідомляє, що за Вашим навчальним закладом закріплений старший оперуповноважений групи кримінальної міліції в справах дітей Радивилівського РВ УМВС України в Рівненській області старший лейтенант міліції

Кузьмич Віктор Станіславович

З усіма питаннями, що належать до компетенції міліції, Ви можете звернутись в кримінальну міліцію в справах дітей, що знаходиться в приміщені Радивилівського РВ УМВС України в Рівненській області

адреса: м. Радивилів вул. Почаївська, 17 (каб. № 213)

моб. тел. 0630278700

ел. ад. kmsd_raduvuliv_rv@mail.ru

Шановні учителі, учні, батьки!!!!!!

Радивилівський РВ УМВС України в Рівненській області повідомляє, що за Вашим навчальним закладом закріплений оперуповноважений групи кримінальної міліції в справах дітей Радивилівського РВ УМВС України в Рівненській області лейтенант міліції

Кітюк Василь Вікторович

З усіма питаннями, що належать до компетенції міліції, Ви можете звернутись в кримінальну міліцію в справах дітей, що знаходиться в приміщені Радивилівського РВ УМВС України в Рівненській області

адреса: м. Радивилів вул. Почаївська, 17 (каб. № 213)

моб. тел. 0632400295

ел. ад. kmsd_raduvuliv_rv@mail.ru
Кiлькiсть переглядiв: 1079

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Серпень 2022 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031